czwartek, 07 grudzień 2017 14:01

Grudzień - koncert kolędowy

Przed nami ostatnie wydarzenie z cyklu „Kulturalne Spotkania nad Potokiem”. Będzie to koncert wpisany, który swoim klimatem wprowadzi nas w klimat nadchodzących świąt Bożego Narodzenia.

W niedzielę, 17 grudnia o godz.19.00 usłyszymy kolędy w wykonaniu Chóru Kameralnego Insieme z Krakowa oraz  Młodzieżowej Orkiestry Kameralnej Fresco Sonare pod dyrekcją Moniki Bachowskiej. Będą to kolędy w opracowaniu Macieja Małeckiego, które zostały również wydane na płycie. Koncert odbędzie się tym razem w kościele po Mszy Świętej.

Chór Kameralny Insieme prowadzony przez Monikę Bachowską rozpoczął działalność we wrześniu 2015r.  Pod koniec grudnia Insieme nagrało polskie, protestanckie oraz prawosławne kolędy i pastorałki na potrzeby TVP Kraków, a kilka tygodni później wykonało, m.in. w Muzeum Narodowym w Krakowie, cykl kolęd Macieja Małeckiego wraz z orkiestrą Fresco Sonare. We wrześniu 2017 chór wziął udział w nagraniu płyty z muzyką nieznanego dotąd francuskiego kompozytora Rene de Boisdeffre. Insieme działa pod patronatem Dworku Białoprądnickiego. Zespół zrzesza uczniów i absolwentów szkół muzycznych oraz doświadczonych chórzystów, których głównym założeniem było stworzenie chóru składającego się  z prawdziwych pasjonatów, otwartych na współpracę i różne gatunki muzyczne, sięgających po wyrafinowaną literaturę chóralną.

Młodzieżowa Orkiestra Kameralna Fresco Sonare istniejąca w Krakowie od 1997 roku. Młodzi muzycy pracują od początku pod kierownictwem charyzmatycznej dyrygentki, Moniki Bachowskiej, która porywa ich swoją osobowością i dzięki której osiągnęli tak wysoki poziom artystyczny. Gra orkiestry Fresco Sonare charakteryzuje się nie tylko najwyższym poziomem warsztatowym, ale i wielką radością muzykowania, którą młodzi muzycy zarażają słuchaczy swoich koncertów oraz ogromną pozytywną energią.
Zespół Fresco Sonare koncertował m.in. z Chórem Polskiego Radia, Krzysztofem Pendereckim, solistami i chórem z Londynu ,,East Sussex Bach Choir”. Zespołem aktorów Teatru Gardzienice oraz wybitnymi solistami: Jorge Cardoso, Kają Danczowską, Elżbietą Stefańską, Klaudiuszem Baranem, Łukaszem Długoszem.
O możliwościach zespołu Fresco Sonare świadczy fakt, że wykonuje on zarówno muzykę klasyczną (Vivaldi, Bach, Mozart) jak również z powodzeniem i talentem interpretuje muzykę kompozytorów współczesnych (K.Penderecki, M.Małecki, W.Kilar, M.Zieliński, M.Chyrzyński), muzykę rozrywkową (A.Piazzolla, S.Sojka, G.Turnau) oraz muzykę do spektakli teatralnych i muzykę filmową (Z. Konieczny).

Konsola diagnostyczna Joomla!

Sesja